"Een tanka - 'kort lied' - is een kort gedicht van vijf regels, verdeeld in 5-7-5 - 7-7 lettergrepen, waarin een diep gevoel direct door een natuurbeeld wordt uitgedrukt. De eerste drie regels vormen de 'bovenstrofe', de laatste twee de 'onderstrofe'. Net als in een sonnet kan de onderstrofe een echo in andere toonaard, een nieuw beeld of conclusie of vraag uitdrukken. Maar door de aard van de Japanse taal is de tanka vrijer: geen metrum of rijm bepalen haar en bovendien is zij veel korter dan het sonnet."
"Een haiku is een snelle, betekenisvolle natuurimpressie waarin een intuïtief en plotseling gevoel van eenheid met al wat is in alle eenvoud tot uitdrukking wordt gebracht. Deze ervaringsmomenten hebben door hun suggestieve weerklank dikwijls meerdere betekenislagen. De haiku is natuurpoëzie, en bevat dan ook vrijwel altijd een seizoenwoord zoals bloesem of sneeuw. In principe vormt de haiku een zin die in één ademtocht kan worden uitgesproken, waarbij de laatste regel vaak de verrassing of de essentie bevat. Een haiku is verdeeld in drie regels van 5-7-5 lettergrepen."
"Een senryu is in vorm gelijk aan een haiku, maar in grammaticaal opzicht met een eigen woordgebruik. De senryu bestrijkt alles wat de haiku overslaat: de mens in zijn dagelijkse doen en laten en alles wat daarmee samenhangt."

(Uit: "Japans gedicht" - J. van Tooren, Meulenhoff, 1985.)


Een echte tanka, haiku of senryu heeft geen titel nodig, in tegenstelling tot het merendeel van de zogenaamde "Bullshit-japanoiserie". Hoedt u voor namaak!